Vår verksamhet

Förebildarna är en icke vinstdrivande organisation som arbetar med unga mellan 16-25 år som vill nå sin fulla potential. Organisationen erbjuder utbildningar inom socialt entreprenörskap och ledarskap i syfte att alla unga ska kunna påverka sitt liv och samhället positivt.

Vi tror på dialog, kunskap och insikt och arbetar därför ständigt med att få världar att mötas.

VERKSAMHETSLEDAREN HAR ORDET

Vilket år! Man kan inte annat än att bli otroligt tacksam, rörd och enormt inspirerad över hur vår verksamhet har utvecklats under vårt första verksamhetsår. De idéer, målsättningar och visioner som vi hade 2015 och där många sa ”Ni har stora drömmar – det kommer vara om inte en omöjlighet så i alla fall väldigt svåra att nå” har utvecklats och blivit precis det vi ville, om inte lite bättre! Och det är ju precis det vi gillar, sånt vi står för. Att våga. Att ingen dröm är för stor. Att allt är möjligt. Och det var det ju också. För här står vi nu och blickar tillbaka på 2016 med förundran, stolthet och enorm tacksamhet över alla er, och oss själva, som vågade tro på våra drömmar och visioner. Framförallt ett stort tack till Stenastiftelsen som gjorde allt det här möjligt! Vi gjorde våra drömmar till verklighet och nu är det vår uppgift att stötta och coacha unga drömmare till samma sak!
Men visionärer som vi är blickar vi redan framåt och har ett lika spännande 2017 framför oss som 2016 var. Vi upptäcker nya behov och samhällsutmaningar och organisationens idéer blir bara fler. Några projekt och insatser är redan igång, några ligger i startfasen och några väntar vi fortfarande besked på. Så nu rockar vi 2017!
//Julia Hult, verksamhetsledare och grundare Ung Handlingskraft

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2016

Vill du veta mer om hur vi på Ung Handlingskraft arbetat med vår förening 2016?
Ladda ner vår verksamhetsberättelse och upplev tillsammans med oss vårt underbara 2016!

Ladda ner den här

2015 SAMT KVARTAL 1 2016

Stadgar antas och styrelse samt organisationutses

Arbete med samarbeten, finansiering och Verksamhetsutveckling

Stenastiftelsen satsar 2,9 MSEK på vårt koncept ”Förebildarna” och ”Ung Handlingskraft”

KVARTAL 2 2016

Vi kör första omgången av det nya konceptet ”Camp: Idé” i samarbete med Gbg Stad – Ungdomssatsningen Hisingen

Vi flyttar till Stena Center i Göteborg – Ett StartUp center för entreprenörer

”Förebildarna” lanseras officiellt med web, varumärke och sociala medier på plats

14 ungdomar rekryteras utifrån deras olika bakgrunder och olika förutsättningar för att världar ska mötas och börjar arbetet med att utveckla konceptet tillsammans med projektgruppen

Förebildsreportaget @Porträttet med äldre förebildsambassadörer drar igång på våra sociala medier med ett snitt på 7000 läsare per inlägg och en peak på 19 000 läsare

KVARTAL 3 2016

Göteborg Stad ger oss uppdraget att genomföra Förändringsagenterna med tio stycken ungdomar som ska jobba med projekt inom socialt entreprenörskap

Media uppmärksammar våra insatser i tre artiklar på SVT Väst web och Göteborg Direkt

Förebilderna genomför ett lanseringsevent med potentiella samarbetspartners, finansiärer och sponsorer

Vi ställer ut på Kulturkalaset i Göteborg med ett stort tält i Bältesspännarparken

Västra Götalandsregionen beviljar oss 250 000 kr för riktade insatser inom området Ungt Inflytande

KVARTAL 4 2016

Ansökningen till vårt ”Förebildsprogram” drar igång. Över 70 ansökningar och 45 ungdomar tilldelas en plats i ”Förebildsprogrammet”

Förebildsprogrammet drar igång med positiva utlåtanden från ungdomar som ”Legendariskt”,”Fett Nice” och ”Grymmaste helgen ever”

Ungdomarna från ”Förändringsagenterna” besöker nämndens sammanträde i Västra Göteborg och presenterar sina resultat.

Ingår samarbete med Brewhouse och delar ut pris i kategorin ”Av och med Unga” under Brewhouse Award och får därmed en deltagare till 2017 års projekt inom socialt entreprenörskap.

Viktiga ambassadörer ansluter till Förebildarna som Marcus Gustafsson från Försvarsmakten, Besam Yousef en av Sveriges främsta MMA-fighters och Petra Elio Serti, stipendiat 2016 Konungens stiftelse för ungt ledarskap

Förebildarna uppmärksammas i GP i artikeln ”I framtiden behövs fler förebilder”

ANDEL TJEJER I VÅRA AKTIVITETER

ANDEL KILLAR I VÅRA AKTIVITETER

ANDELEN UNGA TJEJER SOM SYSSELSATTS

ANDELEN UNGA KILLAR SOM SYSSELSATTS

MÄNNISKORNA BAKOM

Föreningen hade vid utgången av 2016 87 stycken medlemmar, varav 83 av dessa är inom vår målgrupp – unga 16-25 år. Medlemmarna samlas under våra aktiviteter som sker under året, där det finns såväl öppna events för utomstående att delta i som events speciellt riktade till vissa av våra medlemmar.

Vi har valt att arbeta med en extern styrelse. Det valet var enkelt, då vi kände att vi behövde ta in tips, erfarenheter och kompetenser av sådant som vi själva inte hade. För även om vi är grymma så har vi inte allt. Det som däremot är gemensamt för alla oss som arbetar i Ung Handlingskraft är att vi brinner för entreprenörskap och har en gemensam tro på att unga har både möjligheten, kunskapen och viljan att förbättra världen! Låt oss presentera: Andrzej Brud, tidigare vd Chalmers Innovation, Marie Olsson, Almi, Sommarlovsentreprenörerna och tidigare regionchef och styrelseledamot för UF samt blott 20-åriga entreprenören som haft bolag sedan 17-års ålder, Joel Georgy.

Projektteamet består av verksamhetsledare Julia Hult samt hennes kollegor Alexander Bendz, Sofia Fagerberg, Caroline Granfors Wellemets, Emma Mossberg och Joel Georgy. Alla sex har arbetat tillsammans tidigare i olika projekt och kompletterar varandra väl vad gäller såväl kompetenser och personligheter. Vi är civilekonomer, blivande civilingenjörer, creative directors, entreprenörer, webutvecklare, eventplanerare och administratörer. Men framförallt är vi människor. Människor med en stor passion för att förbättra världen!

Ung Arbetsgrupp är vår grymma grupp av ungdomar som är med och utvecklar, marknadsför och genomför våra projekt. De är också vår länk till den riktiga världen – våra unga! Dom kommer från olika bostadsområden, har olika bakgrunder och olika intressen. Tillsammans bildar dom en fantastisk enhet av drivna, ödmjuka och inspirerande ungdomar som tillsammans med oss uträttar stordåd! Och eftersom de utför ett så grymt och viktigt arbete är de naturligtvis avlönade! Under 2016 har vi haft 17 personer som arbetat med oss i projektteamet med att utveckla vår verksamhet framåt!

VÅRA VÄRDERINGAR

  •  Ingen dröm är för stor!
  •  Alla kan utvecklas
  •  Det är ok att misslyckas
  •  Våra olikheter gör oss starkare
  •  Alla människor är lika mycket värda
  •  Våga!

HISTORIK

Föreningen Ung Handlingskraft grundades 2015 efter att gäng entreprenörer sett att det fanns ett behov av en organisation som arbetade med ungt ledarskap och framförallt ungt socialt entreprenörskap på ett nytänkande och modernt sätt. Vi hade tidigare arbetat tillsammans i olika projekt inom dessa områden och hade såväl nätverket till de unga deltagarna som till viktiga och strategiska samarbetspartners. Under våren 2015 tog vi steget fullt ut och bildade föreningen och under hösten inledde vi arbetet med att forma och utveckla de aktiviteter vi ville driva under 2016 och kontakta de organisationer och ungdomar som kunde vara aktuella. Redan i januari 2016 hade vi två leads; Ungdomssatsningen Hisingen som ville testa vårt nya koncept Camp: Idé och Stenastiftelsen som var intresserade av våra tankar kring ett Förebildsprogram.

2015
GRUNDADES
300
Deltar årligen i våra program
500
Deltar årligen i våra kurser
25
MEDIA ARTIKLAR SOMMAREN 2017
VISST LÅTER DET BRA? HÖR AV DIG OM DU VILL HJÄLPA TILL!